Концерт "Музиката вместо улицата"
Концерт "Музиката вместо улицата"

press to zoom
Концерт "Музиката вместо улицата"
Концерт "Музиката вместо улицата"

press to zoom
Концерт "Музиката вместо улицата"
Концерт "Музиката вместо улицата"

press to zoom
Концерт "Музиката вместо улицата"
Концерт "Музиката вместо улицата"

press to zoom
1/10

„Живата вода на България“ и Софийска филхармония подадоха ръка на проекта „Музиката вместо улицата“

18 декември 2019 година

Благотворителен коледен концерт в подкрепа на проекта "Музиката вместо улицата" се проведе на 18 декември в зала „България“. Проявата бе организирана от гражданско сдружение „Живата вода на България“ и Софийска филхармония. 
Проектът „Улицата срещу музиката“ отваря вратите на класическата музика за деца от социално слаби семейства от сливенския квартал „Надежда“. Той е реализиран от маестро Георги Калайджиев
- концертмайстор на "Софийски солисти" и неговата съпруга - социалният психолог Мария Хаушилд.
Заедно с музикантите на Софийска филхармония децата изпълниха откъси от творби на Марин Големинов, Шуберт, Шостакович, Вивалди и други. Те бяха много развълнувани от факта, че свирят в българския храм на класическата музика зала „България“. Увереност им дадоха диригента на филхармонията Славил Димитров, присъствието на професионалните музиканти и техния учител и „баща“ Георги Калайджиев. Сред публиката бе президентът на страната Румен Радев, чуждестранни посланици и техните съпруги.
„Тези деца полагат изключителни усилия, труд и постоянство, за да са на това ниво. Това не са деца от гетото, както казва маестро Калайджиев, а различни – целеустремени, дисциплинирани, надраснали връстниците си. Музиката е променила не само тях, но и техните родители и роднини. Музикалното образование на децата за мен е много важно. Затова ще работя подобен проект да се мултиплицира и на други места в страната“, заяви Десислава Радева, председател на Управителния съвет на „Живата вода на България“.
Георги Калайджиев също е израсъл в квартал "Надежда" в Сливен, но благодарение на таланта си стига до най
-големите световни сцени. Завършил е Софийската консерватория, специализирал е в чужбина, след което е поканен като концерт-майстор в камерния ансамбъл "Софийски солисти".
При едно от редовните си посещения в родината преди десет години, музикантът и неговата съпруга решават да сложат началото на проект, който помага на деца чрез музиката. В началото, в гаража на сестрата на Калайджиев, се упражнявали само няколко деца, но новината се разнесла бързо. Постепенно и други младежи започнали да идват и да взимат уроци по музика. 
През изминалите 10 години близо 300 деца са получили музикално обучение по инструмент, солфеж и елементарна теория на музиката. Някои от децата продължили образованието си в музикалните училища в страната. В момента 8 преподаватели обучават 35 деца да свирят на цигулка, пиано, акордеон, контрабас, виолончело, флейта, китара, обой.
Средствата,  събрани от благотворителния концерт, бяха на стойност 1 742 лева и бяха дарени от „Живата вода на България“ на инициативата „Музиката вместо улицата“.