top of page
JPEG-3395
JPEG-3395

press to zoom
с. Кранево
с. Кранево

press to zoom
с. Кранево
с. Кранево

press to zoom
JPEG-3395
JPEG-3395

press to zoom
1/7

„Живата вода на България“ и Софийска филхармония подадоха ръка на проекта „Музиката вместо улицата“

18 декември 2019 година

Благотворителен коледен концерт в подкрепа на проекта "Музиката вместо улицата" се проведе на 18 декември в зала „България“. Проявата бе организирана от гражданско сдружение „Живата вода на България“ и Софийска филхармония. 
Проектът „Улицата срещу музиката“ отваря вратите на класическата музика за деца от социално слаби семейства от сливенския квартал „Надежда“. Той е реализиран от маестро Георги Калайджиев - концертмайстор на "Софийски солисти" и неговата съпруга - социалният психолог Мария Хаушилд.
Заедно с музикантите на Софийска филхармония децата изпълниха откъси от творби на Марин Големинов, Шуберт, Шостакович, Вивалди и други. Те бяха много развълнувани от факта, че свирят в българския храм на класическата музика зала „България“. Увереност им дадоха диригента на филхармонията Славил Димитров, присъствието на професионалните музиканти и техния учител и „баща“ Георги Калайджиев. Сред публиката бе президентът на страната Румен Радев, чуждестранни посланици и техните съпруги.
„Тези деца полагат изключителни усилия, труд и постоянство, за да са на това ниво. Това не са деца от гетото, както казва маестро Калайджиев, а различни – целеустремени, дисциплинирани, надраснали връстниците си. Музиката е променила не само тях, но и техните родители и роднини. Музикалното образование на децата за мен е много важно. Затова ще работя подобен проект да се мултиплицира и на други места в страната“, заяви Десислава Радева, председател на Управителния съвет на „Живата вода на България“.
Георги Калайджиев също е израсъл в квартал "Надежда" в Сливен, но благодарение на таланта си стига до най-големите световни сцени. Завършил е Софийската консерватория, специализирал е в чужбина, след което е поканен като концерт-майстор в камерния ансамбъл "Софийски солисти".
При едно от редовните си посещения в родината преди десет години, музикантът и неговата съпруга решават да сложат началото на проект, който помага на деца чрез музиката. В началото, в гаража на сестрата на Калайджиев, се упражнявали само няколко деца, но новината се разнесла бързо. Постепенно и други младежи започнали да идват и да взимат уроци по музика. 
През изминалите 10 години близо 300 деца са получили музикално обучение по инструмент, солфеж и елементарна теория на музиката. Някои от децата продължили образованието си в музикалните училища в страната. В момента 8 преподаватели обучават 35 деца да свирят на цигулка, пиано, акордеон, контрабас, виолончело, флейта, китара, обой.
Средствата,  събрани от благотворителния концерт, бяха на стойност 1 742 лева и бяха дарени от „Живата вода на България“ на инициативата „Музиката вместо улицата“.

bottom of page