top of page

Новините по Света

Десислава Радева се срещна с представители на Департамента по образованието
в Ню Йорк

20 септември 2017 година

Всички гимназисти от български произход, учещи в града и щата Ню Йорк да могат да полагат изпит за владеене на родния език и да получават в дипломата си т.нар. Печат за двуезичие (Seal of Biliteracy). За това настоя председателят на Управителния съвет на гражданско сдружение „Живата вода на България” Десислава Радева по време на среща с ръководителя на Департамента по образованието на гр. Ню Йорк - г-жа Кармен Фариня, която се проведе на 19 септември.
При разговорите стана ясно, че България е първата държава, която иска среща по този въпрос. След като се запознаха детайлно с проблема, представителите на Департамента по образование се договориха с Генералното ни консулство да работят съвместно по въпроса.
Печатът за двуезичност ще е от голяма полза за българските младежи зад океана, тъй като  им дава предимство при кандидатстване в колеж и за работа. От миналата пролет българският език е част от програмата Seal of Biliteracy в щата Илинойс.
Ден по
-късно г-жа Радева имаше специална среща и с ръководители на български неделни училища от Ню Йорк, Ню Джързи, Пенсилвания и Масачузетс. Обсъдени бяха проблемите, които срещат будителите зад океана, както и какво съдействие могат да окажат държавните институции и неправителствения сектор за преодоляване на трудностите.

bottom of page